Tuesday, February 06, 2007

MED TALK


ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ


Αθήνα,5/2/2007

Οι υπογράφοντες ιατροί ειδικοί παθολόγοι Αθανάσιος Καραμπέλης, αναπληρωτής διευθυντής στο Νοσοκομείο Μεταξά και Όλγα Κοσμοπούλου, επιμελήτρια Β΄ στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νικαίας, και κατόπιν ειδικής εξουσιοδοτήσεως από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), παρακολουθούμε την κατάσταση των δύο κρατουμένων απεργών πείνας κ.κ. Ζαντορόζνι Ταράσιου, ετών 25 (68η ημέρα), και Κυριακόπουλου Γεράσιμου, ετών 31 (52η ημέρα), που νοσηλεύονται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νικαίας από την 9η Ιανουαρίου 2007, τους οποίους εξετάζουμε τακτικά.

Στην σημερινή εξέταση διαπιστώσαμε τα εξής, επιπλέον όσων έχουμε επισημάνει στις προηγούμενες γνωματεύσεις μας :

Η κατάσταση των δύο απεργών πείνας οι οποίοι δέχονται μόνον να πίνουν νερό, παραμένει κρίσιμη. Παρουσιάζουν έντονη ορθοστατική υπόταση και δεν μπορούν να παραμείνουν όρθιοι παρά μόνο για λίγο, γιατί θα λιποθυμήσουν. Παραμένουν κλινήρεις επί 24ώρου βάσεως και σε κατάσταση σοβαρής φυσικής εξάντλησης.

Παρουσιάζουν μεγάλη απώλεια υποδορίου λίπους και ατροφία του δέρματος και του υποδόριου ιστού, με απόπτωση τριχών και ξηροδερμία, φαινόμενα προχωρημένης ασιτίας. Έχουν μεγάλη απίσχνανση και έντονη μυϊκή αδυναμία, και εμφανίζουν σημαντική ατροφία μεσοστέων και κροταφικών μυών, με έκδηλη απώλεια μυϊκών μαζών σε όλο το σώμα.

Η απώλεια μυϊκών μαζών είναι τόσο σημαντική ώστε σε σοβαρό βαθμό πλέον πιθανότατα είναι μη αναστρέψιμη, ενώ αποτελεί δείκτη ανάλογων, μή εμφανών αλλά μάλλον περισσότερο κρίσιμων βλαβών που πιθανότατα έχουν ήδη επισυμβεί σε εσωτερικά ευπαθή όργανα.

Ιδιαίτερα επισημαίνουμε τα επεισόδια βραδυκαρδίας που παρουσιάζουν και οι δύο απεργοί πείνας, με αυξανόμενη τελευταία συχνότητα, γεγονός που προειδοποιεί για σημαντική βλάβη του μυοκαρδίου με κίνδυνο σοβαρών αρρυθμιών και αιφνίδιου θανάτου. Ανάλογες βλάβες πιθανότατα έχουν ήδη συμβεί και σε άλλα ευγενή όργανα όπως το κεντρικό νευρικό σύστημα και ο νευρικός ιστός στο σύνολό του. Ιδιαίτερα ανησυχητικό γεγονός είναι η εμφάνιση παροδικών προς το παρόν επεισοδίων ζάλης και απώλειας προσανατολισμού που αποτελούν δυσμενές προγνωστικό σημείο για αρχόμενες βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Ο κ. Κυριακόπουλος, ο οποίος είναι μονόνεφρος και σπληνεκτομηθείς, παρουσιάζει επιπλέον επίμονα γαστρεντερικά ενοχλήματα, σχεδόν από την αρχή της νοσηλείας του, ενώ έχει εμφανίσει χολολιθίαση, η οποία μπορεί να αποδοθεί στην ασιτία.

Τέλος οι δύο απεργοί πείνας είναι ασταθείς αιμοδυναμικά με άμεσο κίνδυνο shock και σοβαρών λοιμώξεων με ανεπανόρθωτες βλάβες ζωτικών οργάνων. Η κατάστασή τους αναπόδραστα χειροτερεύει από μέρα σε μέρα και μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιδεινωθεί ραγδαία με ανεπανόρθωτες βλάβες της υγείας τους και άμεσο κίνδυνο για την ζωή τους.

Οι θεράποντες ιατροί των κρατουμένων απεργών πείνας και οι υποφαινόμενοι, που οι κρατούμενοι έχουν υποδείξει ως προσωπικούς τους ιατρούς, με συνέπεια απέναντι τους, κάνουμε το καθήκον μας για να διατηρήσουμε στην ζωή τους δυο ασθενείς μας και να ελαχιστοποιήσουμε τις σοβαρές και αναπότρεπτες βλάβες, τις οποίες ούτως ή άλλως αναπόφευκτα υφίστανται μετά τόσο παρατεταμένη αποχή από τροφή.

Οι κρατούμενοι απεργοί πείνας έχουν ήδη διαβεί το όριο για την εγκατάσταση μη αντιστρεπτών και μόνιμων σοβαρών βλαβών στην υγεία τους, ενώ άμεσα επικρέμαται πλέον ο κίνδυνος για την ίδια τους την ζωή. Οι υπογράφοντες βεβαιώνουμε υπεύθυνα ότι είναι απολύτως αναγκαία και επείγουσα η άμεση απελευθέρωσή τους για την σωτηρία της υγείας τους και της ζωής τους.

ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ

Αθανάσιος Καραμπέλης, Αν. Δ/ντης ΕΣΥ, Νοσοκομείο ΜΕΤΑΞΑ ΠΕΙΡΑΙΑ

Όλγα Κοσμοπούλου, Επιμελήτρια Β΄ ΕΣΥ, Γενικό Κρατικό Νοσ/μείο Νικαίας


KAI EPEIDH KATI PHRE TO AYTI MOY GIA APERGIES PEINAS MOYFES


(TI VRISKEI O AN8RWPOS GIA NA HSYXASEI TH SYNEIDHSH TOY...)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Γ Πε.Σ.Υ.Π ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ «ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ» Β ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ Δ.ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΥ 3,ΝΙΚΑΙΑ 184 54
Διευθύντρια Δρ Μ.Μηναδάκη ΤΗΛ.2104915061εσωτ.179,fax.2104925545

Ιατρική βεβαίωση
Νίκαια 5/02/07
Σε συνέχεια των από 23/01/2007 εγγράφων μας σχετικά με την κατάσταση των κρατουμένων απεργών πείνας Γεράσιμου Κυριακόπουλου και Ζαντορόζνι Ταράς, έχω να αναφέρω ότι οι απεργοί βρίσκονται σε δυσχερή κατάσταση της υγείας του με συνεχή απώλεια βάρους 54kgr και 67kgr αντιστοίχως, συχνές υπογλυκαιμικές κρίσεις και σωματικής εξάντλησης δεδομένου ότι αρνούνται πλέον να λάβουν έστω και 1 φλιτζάνι τσάι και βρίσκονται μόνο με νερό. Η κατάσταση της υγείας τους βρίσκεται σε οριακό σημείο με ορατή την πιθανότητα ραγδαίας επιδείνωσης εάν εξακολουθήσουν για μικρό έστω χρονικό διάστημα την πλήρη αποχή από οποιαδήποτε μορφή σίτισης η παρεντερικής παροχής




EYXARISTW GIA THN PROSOXH SAS!

6 comments:

salparadise said...

μόλις διάβασα στα indymedia ότι απελευθερώθηκαν με περιοριστικούς όρους και οι τρεις.

Vromios said...

Σε πρόσεξε και μια γμωστή καριόλα...

ATHENA said...

EPITELOUS!!!!

(OXI GIA THN PROSOXH TH KARIOLAS XAXAXAXA, POY RE DWSE STIGMA ADELFE, EGW DEN SYNANASTREFOMAI ME KARIOLES LOLOLOLOL)

Vromios said...

Χοντρή...

ATHENA said...

AAA TH NINA LES?
ME EIDOPOIHSAN KAI TO EIDA
LOLOLOLOLOLOLOL

Vromios said...

Δεν γνωρίζω ονόματα, αλλά αν οι συντεταγμένες συγκλίνουν...