Monday, August 20, 2007

ΟΧΙ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΗς ΑΣΧΗΜΙΑΣ


Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΕΞΑΜΒΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΧΗΜΙΑΣ ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗς ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟς.

ΘΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ Η ΕΞΕΔΡΑ ΤΟΥ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ;

ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟΥ Δ. ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΟΥ 17

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Την Τρίτη 3/7/2007 στο ΥΠΠΟ, σε πολύωρη κοινή συνεδρίαση του ΚΑΣ και του ΚΣΝΜ (που ορίστηκε αιφνιδιαστικά την Παρασκευή 29/6/07 χωρίς να ειδοποιηθούν οι έχοντες έννομο συμφέρον) αποφασίστηκε, με μια ψήφο διαφορά (την διπλή ψήφο του προέδρου) ο αποχαρακτηρισμός του κτιρίου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου 17 από 'Εργο Τέχνης, με σκοπό να ακολουθήσει αποχαρακτηρισμός και του αρ. 19 και να κατεδαφισθούν. Αιτιολογία: η θέα από το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως που θεωρήθηκε υπέρτερο δημόσιο συμφέρον.

Παρά την απόπειρα αιφνιδιασμού, πρόλαβαν να ταχθούν κατά της κατεδάφισης η Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Πανεπιστημιακές Σχολές, ο Δήμος Ιωαννίνων, Ακαδημαϊκοί, Καθηγητές Πανεπιστημίου κ.α.

Το κτίριο της Διον. Αρεοπαγίτου 17, είναι έργο του 1930 του Ηπειρώτη αρχιτέκτονα Βασίλη Κουρεμένου (1875 - 1957) . Ο Κουρεμένος ήταν αριστούχος της Ecole des Beaux Arts στο Παρίσι, Ακαδημαϊκός, ζωγράφος, καθηγητής στο ΕΜΠ, φίλος του Ελ. Βενιζέλου και του Pablo Picasso. Τιμήθηκε με διεθνή βραβεία για το έργο του στο Παρίσι, την Κωνσταντινούπολη, την Ελλάδα, το Δουβλίνο.

Το κτίριο θεωρείται από τους μελετητές ως ένα από τα πιο σημαντικά της εποχής του μεσοπολέμου στην Αθήνα, ίσως το ωραιότερο δείγμα Art Deco στην πόλη. Την όψη του κοσμούν γλυπτά, ψηφιδωτά, ορθομαρμαρώσεις από κόκκινο και γκρίζο μάρμαρο.

Χαρακτηρίζεται διατηρητέο από το ΥΠΕΧΩΔΕ το 1978 και έργο τέχνης από το ΥΠΠΟ το 1988. Σε όλους τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, η ύπαρξη των διατηρητέων 17 & 19 είναι βασική προϋπόθεση για τον σχεδιασμό. Στο Νέο Μουσείο επιτρέπεται κατά παρέκκλιση ύψος 24μ., ώστε να <> πάνω από τα κτίρια της περιοχής.

Το ΚΑΣ το 2003 δικαιολογεί τη θετική του απόφαση για την ανέγερση του Μουσείου με το σκεπτικό ότι το Μουσείο δεν θα είναι ορατό από την Δ. Αρεοπαγίτου και συνεπώς δεν θα επιβαρύνει τα μνημεία και τα διατηρητέα κτίρια. Εγκρίνει δηλαδή την ανέγερση του Μουσείου, επειδή ο τεράστιος όγκος του κρύβεται από τα κτίρια της Δ. Αρεοπαγίτου! Με το ίδιο σκεπτικό εγκρίνεται η ανέγερση και από το ΣτΕ το 2005.

Με την κατεδάφιση των δύο αυτών διατηρητέων κτιρίων ουσιαστικά ακρωτηριάζεται ο αρχιτεκτονικός χαρακτήρας της Δ. Αρεοπαγίτου. Ταυτόχρονα χάνεται ένα σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης αστικής ιστορίας μας. Και όλα αυτά στο όνομα ενός κτιρίου - μουσείου το οποίο θα έπρεπε να είχε ως αποστολή τη διατήρηση και τη μεταφορά της μνήμης και όχι την καταστροφή της.

Και δυό λόγια για τη θέα: Από την αίθουσα των γλυπτών του Παρθενώνα φαίνεται ο Παρθενώνας και ολόκληρος ο βράχος της Ακρόπολης. Κρύβεται το Θέατρο του Διονύσου, όχι μόνο από τα κτίρια της Δ. Αρεοπαγίτου, αλλά και από τα ψηλά πλατάνια του δρόμου που αποτελούν τη <> όπως επεσήμανε η Μαρίζα Κωχ, και από τα πυκνά κυπαρίσσια του αρχαιολογικού χώρου. Θα πρέπει και αυτά να <> στο όνομα του υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος;

Τα κτίρια της Διον. Αρεοπαγίτου στην ουσία εμποδίζουν το εστιατόριο του Μουσείου να φαίνεται από τον Μεγάλο Περίπατο και τον Αρχαιολογικό χώρο. Το τεράστιο, υπαίθριο εστιατόριο θα λειτουργήσει πάνω σε μια υψηλή τσιμεντένια εξέδρα - πρόβολο (στο ύψος της στέγης του κτιρίου Βάιλερ) που εξέχει από τον κύριο όγκο του Μουσείου, προς τη Διον. Αρεοπαγίτου, επί της οποίας σημειωτέον ότι δεν επιτρέπεται χρήση εστιατορίου.

Όσο για τις πίσω όψεις των διατηρητέων, που φαίνονται από το Μουσείο, υπάρχουν λύσεις: φύτευση δένδρων, αρχιτεκτονική ανάπλαση, εικαστικές παρεμβάσεις. Αρκεί να συναινέσει το ΥΠΠΟ.

Με την σκανδαλώδη απόφαση επιχειρείται να καταλυθεί η ιερότητα του αρχαιολογικού χώρου, η πολύτιμη αρχιτεκτονική μας κληρονομιά, ο μοναδικός χαρακτήρας της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, για να πίνει τον καφέ του ο τουρίστας με ανεμπόδιστη θέα και να ενισχυθούν έτσι οι εμπορικές χρήσεις του μουσείου. Αυτό θέλουμε;

Αν όχι, ας πάρει το μήνυμα ο Υπουργός Πολιτισμού και Βουλευτής Α Αθηνών Γ. Βουλγαράκης, τηλ. γραφείου 2103636177, fax 2103638137, email gvoulg@parliament.gr

Μαρίνα Κουρεμένου olvia@hol.gr, Αρίστος Δοξιάδης adoxiadis@notos.biz

Αχιλλέας Φρειδερίκος af@teknika.gr, Nίκος Ρουσέας nrouse@tee.gr,

Μανώλης Αναστασάκης anastasakis@tee.gr , Μίμης Κουμαντάνος m.koumantanos@aktena.gr

ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΑΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΙΚΡΟΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ, ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΧΡΕΟΣ ΣΤΙς ΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ, ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΛΟς ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΚΜΗΣ ΟΠΩς Η ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΣΩΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΟΡΘΙΟ.

ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΕΙ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ ΓΜΤ!

UPDATE
ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΣΤΑ 1/11/07

Καλημερα
Απο την πρωτη στιγμη διαφωνησα με την κατεδαφηση των δυο κλασικων κτιριων , με την αιτιολογια οπως λενε για να ειναι ορατο το νεο μουσειο της Ακροπολης . Εκεινο που με εκανε εντυπωση ειναι το εξης . Σχετικα με το κτηριο του Συνταγματος Χωροφυλακης Μακρυγιαννη θα ηθελα να ρωτησω το εξης πως ξερεται οτι οι υπερασπιστες ηταν δοσιλογοι και ταγματασφαλιτες ; Οταν οι ιδιοι προστατευσαν την ελληνικη πρωτευουσα απο τις ορδες των κομμουνιστων των υποκοινουμενων απο ξενες δυναμεις να καταλαβουν την ελληνικη πρωτευουσα ; Εχετε δει ποτε δοσιλογοι να υπερασπιζονται την ελληνικη πρωτεουσα και μαλιστα να εχου δεκαδες θυματα ; Σκεφθηκατε ποτε τη θα ηταν η Ελλαδα σημερα αν οι ορδες αυτες καταλμβαναν την ελληνικη πρωτεουσα; Και οχι μονο η πρωτεουσα αλλα και ολοκληρη η Ελλαδα και μαλιστα την περιοχη στην οποια εχω την τιμη να κατοικω την Ελληνικοτατη Μακεδονια ;Η οποια αν σε περιπτωση επικρατησης των κομμουνιστων θα ηταν βορα στουςσημερινους σκοπιανους ; και μαλιστα σο παρακατω συγγραμα που αναφερω υπαρχουν και επισημα εγγραφα που βρεθηκαν στις τσεπες συλλυφθεντων συμμορητων . Αν θελετε να μαθετε περισσότερα πηγαινεται στην Διευθυνση Ιστοριας Στρατου και να παρεται το συγγραμα Η απελευθερωση της Ελλαδος και τα με τα αυτην γεγονοταΙουλιος 1944, Δεκεμβριος 1945 θα σας βοηθηση πολυ προκειμενου να αναθεωρησετε τις σκεψεις σας και να δειτε τη πραγματικη αληθεια . Καιρος ειναι η νεα γενια να μαθη την ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ και οχι την ιστορια τυπου Ρεμπουση
Σας ευχαριστω
με εκτιμηση
ΙΕΡΟΨΑΛΤΗΣ
ΚΛΩΝΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
klonis_s@otenet.gr

ΑΠΑΝΤΩ ΠΡΩΤΗ

ΚΥΡΙΕ ΚΛΩΝΗ ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ. ΔΕΝ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΛΙΣΤΑ

ΑΠΑΝΤΑ 2ΟΣ Ο ΚΛΟΠΥ

Clopy to anadasosi

show details Nov 1 (1 day ago)Reply


Κλώνη ξέχασες κάποια πράγματα. Τα συμπληρώνω εγώ.

Πώς είναι δυνατόν να πήγαν με τους γερμανούς, αυτοί που μετά πήγαν με
τους άγγλους; Είναι δυνατό να είναι δοσίλογοι αυτοί που πολέμησαν
ενάντια στους ΕΑΜοβουλγάρους και τους γυφτοσκοπιανούς; Απλά ΕΤΥΧΕ να
πολεμάνε και οι γερμανοί ενάντια στους ίδιους εκείνο τον καιρό. Επίσης
ξέχασες να γράψεις οτι άμα είχαν κερδίσει οι υποκινούμενοι από τα ξένα
κέντρα γκομμουνιστές τότε, θα είχαν χάσει οι αυτοτελείς αγνοί έλληνες,
που σε καμία περίπτωση δεν υποκινήθηκαν από τους βρετανούς, τον εμφύλιο.
Αν είχε γίνει αυτό, τώρα θα μιλάγαμε ρώσικα και οι αδερφές μας θα
δουλεύανε σε οίκους ανοχής (μπουρδέλα). Και επειδή έχω την τιμή να
κατάγομαι από την Ελληνικότατη Κρήτη, για να μας πούνε όλοι αυτοί. Μήπως
θα ήταν βορά η Κρήτη στους σημερινούς Καϊριανούς αν είχαν κερδίσει οι
γκομουνιστές; Ως γνωστόν οι γκομουνιστές δεν πολέμησαν ποτέ ενάντια
στους ξένους κατακτητές, μόνο οι γνήσιοι Έλληνες αντικομμουνιστές και
για την προσφορά μας στο Έθνος τιμηθήκαμε από τη μόνη πραγματικά
ελληνική κυβέρνηση κατά της διάρκεια της Επαναστάσεως του 67-74 με
άδειες περίπτερα και ταξί. Και όσοι λένε οτι την Κυβέρνηση του 67 τη
στηρίξανε Αμερικάνοι, τα παίρνουν επίσης απ το Σόρος ή είναι κι αυτοί
γκομουνιστές.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα κάνω εκπομπή στο ΤΗΛΕΑΣΤΥ κάθε βράδυ για
την αιώνια μάχη των ΕΛ με τους εβραιωμασόνους γκομουνιστές.Είναι καιρός
να μάθει η νέα γενιά τη σωστή (ΤΜ) Ιστορία και όχι αυτών που
υποκινούνται από ξένα σκοτεινά κέντρα, το ίδρυμα Σόρος και τη Λέσχη
Μπιλντεμπερκ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΗΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ
clopy@indy.gr

Στα σοβαρά τώρα και σχωρέστε με για την παραπάνω πλάκα (δεν αντέχω
τρώγομαι :P) μην ανοίξουμε και θέμα για τον εμφύλιο στη λίστα πάνω που
ηρέμησε :)
κ. Σπυρίδων, μπορείτε να έχετε όποιες απόψεις επιθυμείτε και να
προσπαθείτε και να πείσετε τους άλλους γι αυτές, αλλά ας μη
χρησιμοποιούμε τη λίστα που είναι για ενημέρωση και συζήτηση για
περιβαλλοντικά θέματα, για να συζητήσουμε θέματα άσχετα με τη λίστα.
Υπάρχουν άλλες λίστες, φόρουμς και χώροι για να συζητήσει κανείς για τον
εμφύλιο.

No comments: