Friday, November 14, 2008

ΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΟΜΑΤΑ


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΩ ΤΟ ΠΟΣΤ ΜΟΥ ΣΤΟ ΞΕΜΠΛΟΓΚΑΡΙΣΜΑ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ http://kratoumenoi.wordpress.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΣ ΡΙΤΣΑΣ ΔΥΟ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


ΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΟΜΑΤΑ

ΕΝΩ ΤΡΕΙΣ* ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΡΑΨΕΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥΣ, ΠΑΝΩ ΑΠΟ 5.500 ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΡΟ, 2 ΠΕΘΑΝΑΝ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΧΑΤΗΓΑΚΗΣ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΜΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ.

ΔΙΑΒΑΖΩ ΣΤΑ ΝΕΑ

Χθες πάντως οι φυλακισμένοι εισέπραξαν αρνητική- όπως λένε- απάντηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο αίτημά τους να μεταχθούν μέλη της επιτροπής κρατουμένων από όλες τις φυλακές της χώρας στον Κορυδαλλό για να συναντηθούν με τον κ. Χατζηγάκη. Η άρνηση αυτή φαίνεται ότι αποτελεί ακόμη ένα αγκάθι στη σχέση κρατουμένων και Πολιτείας.«Καθημερινά ο αγώνας μας στηρίζεται από ολοένα και περισσότερους» λέει ο Σπύρος, κρατούμενος στα Διαβατά. Όπως όμως καταγγέλλει, «η ζωή πολλών κρέμεται από μια κλωστή πλέον, γιατί δεν έχουμε γιατρούς να μας παρακολουθούν. Αντίθετα, έχουμε δεσμοφύλακες που έρχονται με ταψιά γεμάτα με φαγητό μπροστά στα κελιά μας προκειμένου να μας “σπάσουν”». «Με τόσο θόρυβο που έχει γίνει τις τελευταίες μέρες από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τις συνθήκες στις φυλακές και πάλι ουσιαστικά μας έχουν αφήσει χωρίς γιατρό. Τις τελευταίες μέρες μας εξετάζει ένας νοσοκόμος, ενώ τους σφυγμούς στους απεργούς πείνας παίρνει ένας υπάλληλος της φυλακής», υποστηρίζει ο Γ. Δημητράκης*ΤΡΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΔΕΚΑΠΕΠΤΑ (17) ΤΑ ΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΟΜΑΤΑ


H 2Ο ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΟΡΙΣΤΗΚΕ ΜΕΡΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΠΛΟΓΚΕΡΣ
ΜΕ ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΩ ΑΠΟ http://kratoumenoi.wordpress.com/

Κάλεσμα!

Νοέμβριος 12, 2008 ·

Με αφορμή το πρωτόγνωρο κύμα απεργιών πείνας από τους κρατούμενους στις Ελληνικές φυλακές αλλά και την εγκληματική αποσιώπησή του από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, για τη Δημοκρατία και την προάσπιση των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων καλούμε όλους όσους διατηρούν μπλογκς, διαδικτυακά φόρα και όχι μόνο να δημοσιεύσουν ταυτόχρονα και συντονισμένα στις 20 Νοεμβρίου 2008, ημέρα Πέμπτη, το παρακάτω (υπό διαμόρφωση) κείμενο.

Όχι στο Όνομά μας


Είναι απαράδεκτη η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές. Είναι κύριο θέμα η ριζική αλλαγή του σωφρονιστικού συστήματος”.

Κάρολος Παπούλιας, 6/11/08


Είμαστε άνθρωποι – κρατούμενοι. Άνθρωποι, λέω”

- Βαγγέλης Πάλλης, Κρατούμενος, 9/11/08


Από τις τρεις Νοεμβρίου μία εκκωφαντική κραυγή συνταράσσει τα θεμέλια της Δημοκρατίας μας. Από τις τρεις Νοεμβρίου σύσσωμοι οι κρατούμενοι όλης της χώρας κατεβαίνουν σε απεργία πείνας διεκδικώντας το αυτονόητο : τη χαμένη τους αξιοπρέπεια. Απέναντί τους αντιμετωπίζουν την εκκωφαντική σιωπή των κραταιών ΜΜΕ και την παντελή αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας. Σε αυτές τις πρακτικές όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο ΔΕ ΣΥΝΑΙΝΟΥΜΕ.


Η κατάσταση στις Ελληνικές φυλακές είναι απερίγραπτη και μπορεί να γίνει κατανοητή μόνο με τη σκληρή γλώσσα των μαθηματικών. Στα κατ’ επίφαση “σωφρονιστικά” ιδρύματα της χώρας έχουν καταγραφεί συνολικά 417 θάνατοι την τελευταία δεκαετία, ενώ ο ρυθμός τους έχει απογειωθεί σε τέτοιο σημείο, ώστε σήμερα να σβήνουν στα χέρια του κράτους τέσσερις άνθρωποι το μήνα. Η πληρότητα αγγίζει το 168% (10.113 κρατούμενοι για 6.019 θέσεις) με την αναλογία χώρου για κάθε άνθρωπο να φτάνει σε περιπτώσεις το 1τμ. Με ημερήσιο κρατικό έξοδο ανά κρατούμενο τα 3,60 Ευρώ τα συσσίτια που παρέχονται είναι άθλια, οι υποδομές θυμίζουν μεσαίωνα και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι ελλιπέστατη. Συγχρόνως, το Ελληνικό δικαστικό σύστημα στέλνει στη φυλακή έναν στους χίλιους κατοίκους της χώρας με τους έγκλειστους χωρίς δίκη (υπό προσωρινή κράτηση) να αγγίζουν το 30% του συνολικού αριθμού των κρατουμένων. Αν η ποιότητα μίας Δημοκρατίας κρίνεται από τις φυλακές της, τότε η Δημοκρατία μας ασθμαίνει. Αν η τιμώρηση παραβατικών συμπεριφορών με εγκλεισμό γίνεται από το κράτος στο όνομα της κοινωνίας, τότε για την κατάσταση στις Ελληνικές φυλακές είμαστε όλοι υπόλογοι, με συντριπτικές όμως ευθύνες να αναλογούν στην κρατική μηχανή. Σε αυτή την πραγματικότητα όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο απαντούμε ΟΧΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ.


Τα στοιχεία που αποκαλύπτονται από επίσημους φορείς για τις Ελληνικές φυλακές σκιαγραφούν εικόνα κολαστηρίων. Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (2007) διαπιστώνει βασανιστήρια, απάνθρωπη μεταχείριση και απειλές κατά της ζωής κρατουμένων, σειρά παραβιάσεων αναφορικά με τις συνθήκες κράτησης, ελλείμματα στη διερεύνηση και τιμωρία των ενόχων, αποσιώπηση περιστατικών βίας με την συμπαιγνία ιατρών και φυλάκων, απαράδεκτες συνθήκες ιατρικής περίθαλψης και ιατρικού ελέγχου στους κρατούμενους κλπ. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει εκδώσει σειρά καταδικαστικών για την Ελλάδα αποφάσεων που αφορούν κακομεταχείριση ή/και παραβιάσεις άλλων δικαιωμάτων κρατουμένων από σωφρονιστικές αρχές. Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει πάρει απόφαση - καταπέλτη για τα κακώς κείμενα στις φυλακές, προτείνοντας άμεσες δράσεις για την επίλυση τους. Ο Συνήγορος του Πολίτη διαμαρτύρεται για την παντελή έλλειψη συνεργασίας των αρμόδιων κρατικών φορεών μαζί του, λόγω της οποίας έχει ουσιαστικά απαγορευτεί η είσοδός του στις φυλακές της χώρας τα τελευταία δύο χρόνια. Οι δικηγορικοί σύλλογοι όλης της χώρας, μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία, και πολλοί πολιτικοί/κοινωνικοί φορείς καταγγέλλουν την απαράδεκτη κατάσταση και ζητούν ευρύτερη συνεργασία για το ξεπέρασμα του προβλήματος. Αν ανθρώπινα είναι τα δικαιώματα που πρέπει να απολαμβάνει κάθε ανθρώπινο ον, κάθε στέρησή τους στις Ελληνικές φυλακές αποτελεί ανοιχτή πληγή για την κοινωνία μας. Σε αυτή την κατάσταση όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο απαντούμε ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΑΒΑΤΟ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ.


Με την απεργία πείνας οι κρατούμενοι καταφεύγουν στο τελευταίο οχυρό αντίστασης, που τους έχει απομείνει, το σώμα τους. Είχε προηγηθεί έσχατη έκκλησή τους προ μηνός προς τους ιθύνοντες να ενσκήψουν στο πρόβλημα, καθώς δεν πήγαινε άλλο. Για να λύσουν την απεργία πείνας ζητούν την ικανοποίηση αιτημάτων, που αποκαθιστούν την χαμένη τους αξιοπρέπεια και επανακτούν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους, αιτημάτων συγκεκριμένων, αξιοπρεπών και άμεσα υλοποιήσιμων. Απέναντι στις κινητοποιήσεις των κρατουμένων η πολιτική ηγεσία εξαντλεί τη δράση της σε αδιαφορία, υποσχέσεις και καταστολή των κινημάτων τους. Τυχόν αδιαφορία και αναλγησία της πολιτικής ηγεσίας όμως και σε αυτή τη φάση θα σημαίνει νεκρούς απεργούς πείνας. Στη μετωπική λοιπόν σύγκρουση που επιλέγουν οι κρατούμενοι της χώρας για τη διεκδίκηση των ανθρωπίνως αυτονόητων δε μπορούμε να μένουμε απαθείς σταυρώνοντας τα χέρια και περιμένοντας τις ειδήσεις των θανάτων από τις απεργίες πείνας αλλά θα σταθούμε αλληλέγγυοι. Αν η περιφρούρηση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιβάλλουν την επαγρύπνιση όλων μας, τώρα είναι λοιπόν η στιγμή να πάρουμε θέση όλοι απέναντι στο πρόβλημα χωρίς αδιαφορίες και υπεκφυγές.


Απέναντι στην τεταμένη κατάσταση στις φυλακές όλης της χώρας όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο καθιστούμε την πολιτική ηγεσία απολύτως υπεύθυνη για ό,τι συμβεί και απαιτούμε άμεσα την τόσο θεσμική όσο και στην πράξη ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.


Την 21η Νοεμβρίου το κείμενο αυτό θα σταλεί σε όλα τα μέλη του κοινοβουλίου και σε όσο το δυνατόν περισσότερους φορείς μέσων μαζικής ενημέρωσης με την προτροπή της αναδημοσίευσής του. Το κείμενο προς αποστολή θα φέρει τους υπερσυνδέσμους (URL) από όλες τις ιστοσελίδες, που το υιοθέτησαν.


Για να συμμετέχετε στο wiki http://el.notinourname.wikia.com/

Για επικοινωνία εγγραφείτε στη λίστα
http://groups.google.com/group/not_in_our_name

http://www.keli.gr/ΑΠΟ ΖΟΥΓΚΛΑ ΓΚΡ

8 comments:

ritsmas said...

καλησπερα Θεουλίνι φοβερό. Η πρωτοβουλία θα υιοθετηθεί, αλλα να προσθέσω ότι η Μαρια Κατσουνάκη και ο Καμπύλης εχουν δύο ενδιαφέροντα κειμενα σημερα στην Καθημερινή. νασαι καλα

ritsmas said...

ανεβασα κατι για το θεμα, αλλά δεν ξερω τα λινκς να τα φτιαχνω.ολο λαθος τα κανω

- said...

καλημέρα θεουλίνι μπλογκαδερφάκι μου! το θέμα 'ραμμένα στόματα' δεν το αντέχω.
έγραψα κάτι στην αναφορά της ριτς, που παρέπεμπε σε σένα, κι ήρθα να το βάλω κι εδώ:

το ανατριχιαστικό πρόβλημα έτσι όπως το διάβασα εδώ, καταρρίπτει τη θεωρία του ‘μέσα’ και του ‘έξω’. βέβαια στο ‘μέσα’ η βία, είτε προσωπική είτε οικονομική, είτε ταξική, είναι μεγαλύτερη. αλλά,
βία δεν είναι όταν χρειάζεται να δώσεις φακελλάκι για να χειρουργηθείς;
βία δεν είναι όταν χρειάζεται μίζα για να πάρεις ένα πρόγραμμα, να πάρεις μια νόμιμη χρηματοδότηση, κλπ;
βία δεν είναι όταν για να πάρει καλό βαθμό το πιτσιρίκι, χρειάζεται ιδιαίτερο κλπ;
βία δεν είναι, που κανείς δε σε ακούει, αν δεν έχει κάποιο έννομο ή παράνομο συμφέρον;
σκέφτομαι και τα ειδικά σχολεία…
ενδιάμεσες καταστάσεις, με την έννοια ότι
η κοινωνία περιχαρακώνει μορφές ανομοιογένειας σε φυλακές, άσυλα, ειδικά σχολεία, κλπ κλπ.
πείνα για δικαιοσύνη.
καλημέρα!

ξέρω, είμαι υπερβολικά εγωίστρια, όταν τολμάω να συγκρίνω φυλακή με το έξω. ομολογουμένως δεν έχω επισκεφτεί ποτέ φυλακή, παρόλο που θα έπρεπε, γιατί είχα και συγγενή που ήταν έγκλειστος για κάμποσο καιρό, και ζητώ συγγνώμη γι'αυτό. αλλά μάλλον και οι φυλακές μας ε΄ναι ανάλογες της κοινωνίας μας...

zalmoxis said...

Καιρός είναι να καταλάβουν οι χαζοχαρούμενοι Ελληνάρες με τις ραμμένες συνειδήσεις πως τα βυσσινί διαβατήρια και τα ευρώ στην τσέπη δεν αρκούν για να μετατρέψουν το βαλκανοθωμανικό "σπίτι" σε πολιτισμένο κράτος.
Δεν αρκεί παρά μια ανάγνωση των 10 - 15 δευτερολέπτων στην τρέχουσα ειδεσεογραφία γύρω από τους μπάτσους και τους δικαστές του Γιουνανιστάν για να καταλάβει κάποιος ότι αυτό το "σπίτι", θα καταρρεύσει, δίκαια και αναπόφευκτα!

ATHENA said...

* ΡΙΤΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΚΑΝΑ ΑΠΝΤΑΙΗΤ ΚΑΙ ΕΒΑΛΑ ΛΙΝΚ (ΒΑΛΕ ΤΟΝ ΝΤΙΝΟ ΝΑ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΛΕΜΕ ;-)

* ΑΜΠΤΘΟΥΛΙΝΙ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΡΕΦΤΗς ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΤΙ)
ΟΤΑΝ ΖΟΥΜΕ ΕΞΩ ΤΗΝ ΒΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙΣ ΦΑΝΤΑΣΟΥ ΤΙ ΖΟΥΝ ΟΙ ΜΕΣΑ... ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΕ ΤΑ ΟΛΑ ΕΠΙ 1 ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΣΑ ΜΗΔΕΝΙΚΑ... ΣΚΕΨΟΥ ΜΟΝΟ ΟΤΙ ΤΟ ΠΙΟ ΜΠΑΚΑΤΕΛΑ ΚΑΡΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ 2000!!!
ΕΜΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΗΘΟΥΝ, ΑΥΤΟΙ ΚΑΡΤΗΣΑΝ-ΣΑΔΙΣΤΙΚΑ- ΕΝΑΝ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΗ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΣΤΟ ΚΕΛΙ ΑΡΝΟΥΜΕΝΟΙ ΝΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ ΝΑ ΣΒΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΩΝ ΤΟΥ. ΤΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ...

* ΖΑΛΜΟΞΙ ΤΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΣΤΕΚΕΙ Η ΠΑΡΑΓΚΑ!

ΔemΩΝ said...

Αν και η εννοια "ανθρωπινες συνθηκες κρατησης" ειναι αντιφατικη και παραδοξη οι συνθηκες στις ελληνικες φυλακες ειναι τοσο απανθρωπες που σαφως καθε μη βλακας ελληνας συντασεται με τους κρατουμενους και υποστηριζει τον δικαιο αγωνα τους

Κι εγω μαζι σου Αθηνα μου, αλλα αναρωτιεμαι κιολας, τι σοι ανθρωποι ραβουν τα στοματα τους - και γιατι; Μηπως νομιζαν πως ετσι θα ιδρωσει το αφτι των δημοσιοκωλαριων και θα τους βαλουν στα δελτια τους;

Adamantia said...

Ψωμι-Παιδεια-Ελευθερια 17/11/1973Oχι στ'ονομα μας. 17/11/2008.
Καλημερα Αθηνα,μαζι σου ολοι.

ritsmas said...

ευχαριστούμε για τα λινκ
ριτς