Monday, May 11, 2009

ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ

ΕΥΤΥΧΩς ΠΕΘΑΝΕ Ο ΕΥΓΕΝΙΟΣ, ΔΕΝ ΣΥΝΗΛΘΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΣΙΜΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΕΝΑ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟ ΑΙΜΑΤΩΜΑ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΤΟΥ, ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΗΜΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΟΥΝΗΣΕΙ ΤΙΣ ΜΑΓΙΚΕΣ ΦΙΓΟΥΡΕΣ ΤΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΡΑΞΕΙ "ΩΠΑ, ΩΠΑ, ΩΠΑ".

ΕΦΥΓΕ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ ΠΗΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΚΑΙΤΕ.

ΑΝ ΤΟ ΚΑΛΟΣΚΕΦΤΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΗΤΑΝ ΤΥΧΕΡΟΣ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ ΕΤΣΙ ΜΠΑΜ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΚΜΑΙΟΣ ΣΤΑ 85 ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΒΑΣΑΝΑ ΤΗΣ ΑΡΡΩΣΤΙΑΣ, ΗΤΑΝ ΤΥΧΕΡΟΣ ΠΟΥ ΕΠΑΙΖΕ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΙΚΗΣ ΠΤΩΣΗΣ, ΗΤΑΝ ΤΥΧΕΡΟΣ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΝ.
ΓΕΛΑΣΑ ΧΤΕΣ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΝΕΑΡΟ ΑΝΚΟΡΜΑΝ ΝΑ ΑΝΑΓΓΕΛΕΙ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ, ΚΑΤ ΑΡΧΑΣ ΓΙΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ, ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΝ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ, ΕΥΧΟΜΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΝΕΛΘΕΙ, ΝΑ ΜΗ ΒΑΣΑΝΙΣΤΕΙ ΦΥΤΟΖΩΟΝΤΑΣ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΣΤΟ ΚΡΕΒΒΑΤΙ, ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΓΕΛΑΣΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ "ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ"

ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ, ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ Ο ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΟΠΑΙΚΤΗΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΥΠΗΡΞΕ ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΟΥ ΣΠΟΥΔΑΙΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΟΠΑΙΚΤΗ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ, ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΣΠΑΘΑΡΗ.
ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΕΣ ΣΕ ΒΙΝΥΛΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ '50.

ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ΔΕΝ ΗΤΑΝ Ο ΕΥΓΕΝΙΟΣ, ΗΤΑΝ ΟΜΩΣ ΚΑΤΙ ΕΞ ΙΣΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ, ΗΤΑΝ Ο ΚΡΙΚΟΣ ΠΟΥ ΕΣΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΤΙΓΜΗ, ΕΚΕΙ ΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗΣ '60-70 ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΄80, ΟΤΑΝ Η ΤΕΧΝΗ ΚΙΝΔΥΝΕΨΕ ΝΑ ΣΒΗΣΕΙ, ΑΥΤΟΣ ΤΗΝ ΚΡΑΤΗΣΕ ΜΕ ΝΥΧΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΟΝΤΙΑ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ ΑΦΗΣΕ ΑΞΙΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ.

Η ΜΑΓΚΙΑ ΤΟΥ ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΕΓΚΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΔΙΣΤΑΣΕ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ ΜΕ ΝΕΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΤΕΙ ΣΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΓΝΩΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ.

ΘΥΜΑΜΑΙ ΕΚΛΑΙΓΑ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΒΑΤΡΑΧΩΝ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΕ ΛΙΜΠΡΕΤΟ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΥΡΙΑΝΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΕΚΚΑ ΤΟ '79-80, ΜΕ ΤΟΝ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΟΥΣ ΚΥΡΙΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΜΙΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΑΝ ΣΗΡΙΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΟΤΕ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ.



Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ, ΠΡΙΝ Η ΣΩΡΟΣ ΤΟΥ ΘΑ ΔΕΧΤΕΙ ΤΑ ΣΕΒΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΠΑΘΑΡΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟΣΟ ΜΕΡΑΚΙ ΕΣΤΗΣΕ.

8 comments:

BUTTERFLY said...

Καλημερα Αθηνα μου!
Ευχομαι να εχω κι εγω τοσο γρηγορο τελος και ηρεμο, μετα απο μια τοσο γεματη ζωη!
Καλο του ταξιδι!

Spark D' Ark said...

καλοταξιδος... στα φτερα της αγαπης των παιδιών μας και των παιδιών που υπήρξαμε καποτε...

Adamantia said...

Eχεις δίκιο Αθηνούλα, καλύτερα που δεν έζησε ανάπηρος. Κι είχε κάνει τεράστιο αγώνα να μη σβήσει ο Καραγκιόζης και μη κατασπαραχθεί απ'τα τέρατα-παιχνίδια των παιδιών σήμερα.
Βιζολαβιζολαβιζο!!!

Unknown said...

και να ναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάζει, στον ουρανό να παίζει το σεντόνι, κι αυτός να χαίρεται στην άλλη ζωή, με τη χαρά που πότισε τόσα και τόσα παιδικά χρόνια...

Spark D' Ark said...

http://mavrosgatos.blogspot.com/2009/05/blog-post_2844.html

Γιώργης Χολιαστός said...

Καλή του στράτα.
Υπήρξε ένας αντιρατσιστής, που αφιέρωσε τη ζωή του στην ανάδειξη στην Ελλάδα μιας πτυχής της λαικής παράδοσης του τούρκικου πολιτισμού.
Και φαίνεται ότι μέσα σε ό,τι έκανε βρήκε το δρόμο του για την εκπλήρωση του γήινού προορισμού του.

Γιώργης Χολιαστός

Sally Finkenstein said...

Αθηνά μου!
Τυχερός, σωστά και πολύ ωραία τα γράφεις όλα αυτά για τον Ευγένιο Σπαθάρη.
Σίγουρα μεγάλο κομάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Εντάξει, δεν είμαι και πολύ υπερήφανη γι αυτο το κομάτι, δεν τρέχει και τπτ.

και τολμώ μια ερώτηση:
ΒΟΗΘΕΙΑ!
Σε όλους σας αρέσει ο Καραγκιόζης;
Μόνο σε μένα ΔΕΝ αρέσει;

Αθηνούλα, για να μην επαναλαμβάνομαι:
https://www.blogger.com/comment.g?blogID=6995658975325714731&postID=7561179992454403175

τις καλησπέρες μου!

ανεστης said...

Μεγάλωσα με τα 45ρια του, κάθε που ακούω αυτή τη φωνή (και ευτυχώς άφησε αρκετό ηχογραφημενο έργο), ταξιδεύω στο χρόνο.
Καλό του ταξίδι.

Υ.Γ.
Μη κοιτάς που δεν γράφω, σε παρακολουθώ συνεχώς.