Friday, July 13, 2007

ΨΕΥΔΑΚΑΚΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΜΠΡΙΜΕ

Δελτίο Τύπου

της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης,

της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας,

της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος

και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

της Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών

και του WWF Ελλάς

Πάρνηθα!

Όχι στις ψευδαισθήσεις και στις ψευδακακίεςΟι περιβαλλοντικές μας οργανώσεις, έχοντας μελετήσει τα εξαγγελθέντα μέτρα και χρονοδιαγράμματα της κυβέρνησης για την αναδάσωση της Πάρνηθας, θεωρούμε ότι έχουν αρκετά θετικά σημεία, δυστυχώς όμως κινδυνεύουν να καταστούν ανενεργά ή και επιζήμια, λόγω συγκεκριμένων αδυναμιών που εμπεριέχουν.

Αν και δεν έχουν δημοσιοποιηθεί αναλυτικές προτάσεις για την αναδάσωση και τα άλλα μέτρα, έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας δηλώσεις του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ και συντονιστή του προγράμματος, κυρίου Γ. Σουφλιά, οι οποίες μας ανησυχούν ιδιαίτερα.

Αρχικώς, όσον αφορά στα αυθαίρετα, τα μέτρα για την κατεδάφισή τους ως «επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια», αναφέρονται στα νέα κτίσματα και όχι σε όλα ανεξαιρέτως, δηλαδή και σε αυτά που υπάρχουν και σήμερα! Θεωρούμε εντελώς αδικαιολόγητη την εξαίρεση αυτή.

Επίσης, ο κύριος Υπουργός δήλωσε ότι στα προγράμματα αναδασώσεων θα φυτευτούν – μεταξύ των άλλων – Αείλανθοι και ψευδακακίες.

Η ψευδακακία (Robinia pseudacacia) είναι δέντρο της Βόρειας Αμερικής (με γεωγραφική εξάπλωση από την Πεννσυλβανία μέχρι την Αλαμπάμα), ενώ ο Αείλανθος (Ailanthus altissima) είναι ένα φυτό της Κίνας. Και τα δύο αυτά δέντρα μπορούν να φυτευτούν σε κήπους, πλατείες και δενδροστοιχίες, όχι όμως στα φυσικά δασικά οικοσυστήματα της Πάρνηθας.

Εμείς ζητάμε την αποκατάσταση του ορεινού δασικού οικοσυστήματος και όχι ένα εξωτικό κακέκτυπό του.

Αν δεν επανεξεταστούν οι συγκεκριμένες σοβαρές αδυναμίες, τα εξαγγελθέντα μέτρα θα δημιουργήσουν ψευδείς εντυπώσεις και προσδοκίες για την αποκατάσταση του δασικού οικοσυστήματος, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.

Πιστεύουμε πως, εάν η κυβέρνηση θέλει να αποδείξει ότι πράγματι εννοεί αυτά που ανακοινώνει, δηλαδή τη δημιουργία δάσους όπου προϋπήρχε δάσος, θα πρέπει να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση στα ακόλουθα μέτρα:

  • Επέκταση του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού, ώστε να συμπεριλάβει ορισμένες σημαντικές όμορες περιοχές, δηλαδή το Λοιμικό, το Σαλονίκι, το Τατόϊ, σύμφωνα με τη μελέτη του Δασαρχείου Πάρνηθας, καθώς και το βόρειο τμήμα του δάσους Φυλής. Παράλληλα, άμεση θεσμοθέτηση του προτεινόμενου Εθνικού Πάρκου.

  • Θεσμοθέτηση διαχειριστικού σχεδίου για το σύνολο του Εθνικού Πάρκου, που θα καλύπτει όλη την Πάρνηθα, περιλαμβανομένου και του Τόπου Κοινοτικής Σημασίας (περιοχή δικτύου Natura 2000).

  • Κατεδάφιση όλων των αυθαιρέτων κατασκευών (κτισμάτων, περιφράξεων, τοιχίων κλπ) στην ευρύτερη περιοχή της Πάρνηθας, για τα οποία έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία.

  • Να μην επεκταθούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις στο Καζίνο της Πάρνηθας, καθώς και να μην επιτραπούν άλλες οικιστικές και επενδυτικές παρεμβάσεις στο Εθνικό Πάρκο (λ.χ. Τεχνόπολις στις Αφίδνες, Μονή Κλειστών κ.α.).

  • Χρησιμοποίηση αποκλειστικά ιθαγενών φυτών και σπόρων της Πάρνηθας στα προγράμματα αναδασώσεων

  • Άμεση εκπόνηση δασολογίου, ως μοναδικού, απαραίτητου και βασικού εργαλείου διαχείρισης και προστασίας των δασών.

  • Άμεση και ουσιαστική στήριξη (με χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον μιας πενταετίας) του αρμοδίου Δασαρχείου και του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού.

2 comments:

paraxeno said...

με κάθε είδηση που βλέπω όλο και περισσότερο τρομάζω και οργίζομαι...

να σαι καλά μάνα...

ο δείμος του πολίτη said...

Όλο το φαινοπμ,ενο τείνει να μας καταστρέψει. Αλλά όλα αυτά είναι και φαινόμενα του συστήματος. Συμβαίνουν παντού στον κόσμο, απλά αλλού είναι πιο οργανωμένοι.