Τα δέκα σημεία επομένως που ζητάμε γι’ αυτή την εθνική στρατηγική αειφόρου ανάπτυξης, η οποία θα συνδυάζεται και με την ανάδειξη επιτέλους και στην Ελλάδα ενός υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο δεν υπάρχει, είναι τα εξής:
Το πρώτο. Συστηματικό μακροχρόνιο πρόγραμμα προοδευτικής απεξάρτησης από ορυκτά καύσιμα. Άνθρακα, λιγνίτη, πετρέλαιο, ακόμη και φυσικό αέριο. Μην ξεχνάμε ότι σήμερα η κυβέρνηση ετοιμάζει μια σειρά από εγκαταστάσεις και διαγωνισμούς για την καύση λιθάνθρακα την οποία θα κάνουν οι ιδιώτες.
Αντικατάσταση των ηλεκτροστατικών φίλτρων παλαιάς τεχνολογίας με νέα. Προτεραιότητα στη χρήση του φυσικού αερίου, έναντι των άλλων ορυκτών καυσίμων, καθώς αποτελεί σχετικά πιο ήπια προς το περιβάλλον μορφή καυσίμου. Και βλέπουμε εδώ περιοχές ολόκληρες της Μακεδονίας -πριν από λίγο ήμουνα στις Σέρρες, όπου είμαι υποψήφιος- οι οποίες δεν έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της αξιοποίησης του φυσικού αερίου.
Δεύτερον. Συγκροτημένο πρόγραμμα για τη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας από τώρα. Άμεση εφαρμογή των ελάχιστων απαιτήσεων ενεργειακής απόδοσης σε όλα τα νεοαναγειρόμενα κτίρια. Κίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στον οικιακό τομέα. Κίνητρα που θα δοθούν στους πολίτες σε σχέση με τη χρήση διαφόρων μορφών εξοικονόμησης ενέργειας, όπως για παράδειγμα υπήρχε για τον ηλιακό θερμοσίφωνα και κίνητρα τα οποία θα ανταποκρίνονται στην επείγουσα πια ανάγκη να εξοικονομήσουμε ενέργεια. Ενίσχυση της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.
Τρίτο. Συμμόρφωση της Ελλάδας με τους στόχους του Κιότο ως προς τις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου. Είναι γνωστό ότι είμαστε σε μια πορεία όπου έχουμε υπερβεί κατά πολύ τα πλαίσια τα οποία μας βάζει η διεθνής συμφωνία του Κιότο.
Τέταρτο. Αποφασιστική στροφή προς την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενεργείας. Ύπαρξη του ειδικού χωροταξικού για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που να εναρμονίζεται με το εθνικό χωροταξικό σχέδιο το οποίο δεν υπάρχει φυσικά.
Ικανά κίνητρα για την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενεργείας στον οικιακό τομέα. Κατάλληλη ενημέρωση του ευρύτερου κοινού. Αξιοποίηση -και το λέω αυτό πάλι μετά την επίσκεψή μου στις Σέρρες- ανάμεσα στα άλλα, αιολική, ηλιακή ενέργεια, ενέργεια των κυμάτων, της γεωθερμίας, όπου το τεράστιο πεδίο γεωθερμίας που υπάρχει στη Μακεδονία δεν έχει αξιοποιηθεί καθόλου.
Πέμπτον. Προστασία των δασών. Κάναμε ότι μπορούσε να φανταστεί κανείς ώστε να καταστρέψουμε τη μία από τις δυο άμυνες σε σχέση με τις επιπτώσεις του θερμοκηπίου στην Ελλάδα. Η μία άμυνα είναι η μείωση των ρύπων, η δεύτερη άμυνα είναι τα δάση. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε, όχι για να επεκτείνουμε τα δάση μας, αλλά για να τα μειώσουμε σε τόσο μεγάλο βαθμό.
Κατάργηση κάθε προσπάθειας αναθεώρησης του άρθρου 24, όπως αυτή που επιδιώκει η Ν.Δ. Άμεση κατάργηση των τριών επικίνδυνων νόμων του ΠΑΣΟΚ. Του νόμου 1998, ο οποίος ουσιαστικά αφαιρεί κάθε δυνατότητα συντονισμού των μέσων πυρόσβεσης και συνδυασμού της πυρόσβεσης με την καταστολή και συντονισμού των πυροσβεστικών δυνάμεων με τη δασική υπηρεσία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Του νόμου 2003 που καταργεί τους μέχρι σήμερα δασικούς χάρτες και ο οποίος δίνει δυνατότητα ενστάσεων στους ιδιώτες απέναντι στο δημόσιο χαρακτήρα των δασικών εκτάσεων και του νόμου επίσης του 2003 που αναγνωρίζει σε επιχειρήσεις, όπως το Καζίνο, και δίνει ένα γενικό σήμα, τη δυνατότητα να καταλύουν εκτάσεις του δασικού χώρου, όπως τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας.
Κατάρτιση δασικών χαρτών, δασικού κτηματολογίου, ενίσχυση του αστικού και περιαστικού πρασίνου, ενίσχυση και συντονισμό στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, κάλυψη των αναγκών στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, μονιμοποίηση των εκτάκτων πυροσβεστών, των δασοπυροσβεστών και μια σειρά άλλα.
Με την ευκαιρία θέλω να πω εδώ, ότι εμείς υποστηρίζουμε πλήρως όλες τις προτάσεις οι οποίες γίνανε από τους κορυφαίους επιστημονικούς συλλόγους της χώρας μας, από το Τεχνικό Επιμελητήριο, από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, από το Οικονομικό Επιμελητήριο, από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, από τους Δικηγορικούς Συλλόγους, από την Ένωση Δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας, από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σχετικά με την πρόληψη των πυρκαγιών και κυρίως σχετικά με την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών, με την πρόληψη των πλημμύρων που έρχονται με το φθινόπωρο και με όλα εκείνα τα μέτρα που πρέπει να παρθούν ώστε να υπάρξουν χρονοδιαγράμματα σε βασικές τομές που πρέπει να γίνουν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, για παράδειγμα, ενώ χώρες, όπως η Γερμανία, έχουν εδαφικούς χάρτες εδώ και 1,5 αιώνα, εμείς δεν έχουμε. Χώρες όπως η Αλβανία έχουν Εθνικό Κτηματολόγιο, εμείς δεν έχουμε.
Το έκτο σημείο. Εφαρμογή νέας οικιστικής νομοθεσίας όπου θα υπάρχει ένας στρατηγικός σχεδιασμός αστικής ανάπτυξης και πλαίσιο χρήσεων γης. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε προς την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης και επιτάχυνση των διαδικασιών πολεοδόμησης.
Έβδομο σημείο. Ολοκληρωμένη διαχείριση των νερών. Το πρόβλημα της διαχείρισης των νερών είναι πανελλαδικό. Το βλέπει κανείς στην Κρήτη, όπου υπάρχουν περιοχές αυξημένης αγροτικής παραγωγής όπως είναι η Ιεράπετρα για παράδειγμα, οι οποίες στερούνται πλέον, είναι διψασμένες για νερό. Το βλέπει κανείς στη Θεσσαλία όπου εκεί πέρα έχουμε τα προβλήματα της μόλυνσης του Πηνειού, των υπογείων υδάτων.
Το βλέπει κανείς στον Έβρο με την ακραία εικόνα. Τον μεν χειμώνα να πλημμυρίζει, το δε καλοκαίρι, λόγω έλλειψης μικρών φραγμάτων, μικρών έργων που θα έπρεπε να γίνουν, να μην υπάρχουν νερά για την άρδευση, πολλές φορές ακόμη και για την ύδρευση.
Φορείς σε σχέση με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Ενισχυμένη διαφοροποίηση της τιμολόγησης της παροχής του νερού ανάλογα με τις χρήσεις που γίνονται. Στις πισίνες χρήση μόνο θαλασσινού νερού. Απαγόρευση στην ανάπτυξη γηπέδων γκολφ. Μη ξεχνάτε ότι πολλές από τις περιοχές, ακόμα και αυτές που κάηκαν αλλά και άλλες, προορίζονται τεράστιες εκτάσεις για γήπεδα γκολφ τα οποία έχουν μια τεράστια κατανάλωση υδάτινων πόρων.
Όγδοο. Στήριξη μεθόδων καλλιέργειας τέτοιων που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια ή στηρίζονται σε ήπιες μορφές. Εδώ το κλίμα της Ελλάδας μας δίνει εξαιρετικές δυνατότητες, ώστε να γίνει αυτό με έναν οργανωμένο τρόπο, με έναν φθηνό τρόπο χωρίς επιπτώσεις, αντίθετα με θετικές επιπτώσεις. Αναβάθμιση της στήριξης της ελιάς και άλλων δενδροδών καλλιεργειών στην προσπάθεια ενίσχυσης των δασών.
Ένατο σημείο. Μέτρα για την αποθάρρυνση της κατάχρησης του Ι.Χ. Ανάπτυξη των δημοσίων μέσων συγκοινωνίας φιλικών προς το περιβάλλον. Εισαγωγή και ευρεία χρήση οχημάτων νέας καθαρής τεχνολογίας. Υβριδικά αυτοκίνητα, λεωφορεία φυσικού αερίου, υδρογόνου κλπ.
Και δέκατο σημείο, ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και αποβλήτων, εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων, άμεση κατάργηση και αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών, που, ανάμεσα στις άλλες συνέπειες που έχουν, είναι και ένας από τους παράγοντες οι οποίοι προκαλούν τις πυρκαγιές στο ξηρό μεσογειακό περιβάλλον με τη χαλέπειο πεύκη. Υπάρχουν κατεσπαρμένοι εκατοντάδες και χιλιάδες σκουπιδότοποι μέσα στα δάση μας σε όλη την επικράτεια. Προώθηση στρατηγικής για τη μείωση των απορριμμάτων, περιορισμό των συσκευασιών, ανακύκλωση, διαλογή στην πηγή.
ΑΥΤΑ ΕΙΠΕ Ο ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΜΑΣ
Περί φακής ξανά
-
Η φακή, ως γνωστόν, είναι ευγευστότατον όσπριον περιέχον μάλιστα και
μπόλικο σίδηρο. Τώρα πώς ο κ. πρωθυπουργός την ευτέλισε και αυτήν, όπως
τόσα άλλα πρ...
2 hours ago
4 comments:
Αχ, αυτός ο Αλαβάνος... ο μοιραίος άνθρωπος (για μένα...)
Τα λόγια του ακριβώς ήταν τα εξής (από την Αυγή):
"Εχει βέβαια σημασία ο καθένας να μελετήσει για να αποδώσει και να πάρει τον μεγαλύτερο βαθμό, αλλά αν ρωτήσετε εμάς τι θυμόμαστε από τα σχολεία μας θυμόμαστε τις παρέες και την ομάδα. Αν μου πείτε τι βαθμό πήρα στη Φυσική ή στη Χημεία στη Β' ή στη Γ' Γυμνασίου δεν έχω ιδέα, αλλά, αν με ρωτήσετε ποιους φίλους είχα στο σχολείο, μπορώ να σας πω τριάντα ονόματα. Γι' αυτό, παρότι το σύστημα είναι λίγο ανταγωνιστικό, χωρίζει τον έναν από τον άλλον, δημιουργεί μοναξιά πολλές φορές, μην ξεχάσετε το ομαδικό πνεύμα και όταν μπορείτε και δεν βλέπει η καθηγήτρια κι έχετε διαβάσει καλά, αφήστε τον διπλανό ή τη διπλανή σας να αντιγράψει από την κόλλα σας."
ΚΙ ΟΜΩΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΕΩ ΚΙ ΕΓΩ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ
ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΝΑ ΜΑΘΑΝΕΙΣ.
ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΟΤΗΤΑ.
ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΝΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙΣ ΕΠΙΤΥΧΩς ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΚΑΚΑ ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ;-)
ΤΟ ΔΕ ΣΤΟΙΧΕΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΣΗ ΥΕΘΥΝΣΗ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΦΡΑΣΟΥΛΑ:
ΚΙ ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΛΑ
Σωστός εν μέρει ο Αλέκος αλλά θα μπορούσε να το διατυπώσει καλύτερα. Ειδικά οι συμφοιτητές μου και εγώ (που είχαμε μαστερ επί της αντιγραφής) θα το εκτιμούσαμε ιδιαίτερα.
Η προσωπική ευθύνη όμως παραμένει. Δεν φταίει πάντα και μόνο το συστημα.
Περί οικολογίας κτλ ο Συριζας είναι σαφώς πιο προχώ από τους υπόλοιπους προπολεμικούς.
@μαυρος γάτος: Κάνε την καρδιά σου πέτρα και ρίχτο :)
Post a Comment