Monday, December 22, 2008

ΑΣΥΛΟ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΩ ΤΟ ΠΕΡΙ ΑΣΥΛΟΥ ΠΟΣΤ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ
ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΕΜΟ ΜΗΝ ΤΟ ΓΕΛΑΣ ΜΩΡΟ ΜΟΥ
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΕΝΟΣ ΕΥΓΕΝΟΥΣ ΑΝΩΝΥΜΟΥ
ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ,
ΚΑΙ ΙΔΙΩΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ -ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ- ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΕΙΠΑΜΕ!

Προετοιμασίες για άρση του ασύλου

By Factorx | December 22, 2008

Άρχισαν οι βολιδοσκοπήσεις για την άρση του πανεπιστημιακού ασύλου, καθώς υπό κατάληψη τελούν περίπου 160 σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ σε όλη τη χώρα, με βασικούς πυρήνες στην Αθήνα τη Νομική, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο, και το Αριστοτέλειο στη Θεσσαλονίκη.

Όπως γράφουν σήμερα τα ΝΕΑ το Σάββατο η εισαγγελέας υπηρεσίας αποφάσισε ότι μέσα στο Πολυτεχνείο διαπράττονταν αυτόφωρα κακουργήματα, όπως η κατασκευή εκρηκτικών και έτσι η αστυνομία ειδοποίησε τον πρύτανη ότι επίκειται επέμβαση. Ο νόμος δίνει το δικαίωμα αυτεπάγγελτης επέμβασης της Αστυνομίας με εισαγγελική εντολή ακόμα και χωρίς απόφαση άρσης του ασύλου από τους πανεπιστημιακούς, εφόσον διαπιστώνεται διάπραξη αυτόφωρων κακουργημάτων. Οι πρυτανικές αρχές του ιδρύματος διαφώνησαν με αυτή την απόφαση και τελικώς η Αστυνομία δεν επενέβη.

Ωστόσο, το ενδεχόμενο αστυνομικής επέμβασης τις επόμενες μέρες στις υπό κατάληψη πανεπιστημιακές σχολές, με το επιχείρημα ότι χρησιμοποιούνται ως ορμητήρια για ταραχές, με δικαστική και όχι ακαδημαϊκή απόφαση, είναι πλέον ανοιχτό. ΑΠΟ ΑΝΤΙ

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΕΛΕΓΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΟΥΛΑ

ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΒΑΛΕΙ ΕΔΩ

ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΠΡΥΤΑΝΕΥΣΕΙ Η ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΠΩΣ ΑΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΣΕ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΧΑΜΟΣ ΠΑΝΤΟΥ, ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΠΩΣ ΔΙΑΒΑΣΑ ΣΕ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ...ΣΤΟ INTYMHNTIA ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ


Έχουν βρει ένα παράθυρο στο νόμο τα κρατικά σκυλιά που λέει ότι εάν στο ίδρυμα δεν υπάρχουν μέλη Δ.Ε.Π. και καθηγητές τότε δεν ισχύει το άσυλο γιατί το κτήριο παύει να είναι πανεπιστημιακό ίδρυμα εφόσον δεν επιτελείται καμία εκπαιδευτική διαδικασία.(ας μην ξεχνάμε και τον νόμο που λέει πως αν τελούνται αυτόφωρα κακουργήματα μπορούν να επέμβουν. Όσο όμως απουσιάζουν και τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας τα σκυλιά βρίσκουν ένα ακόμα πάτημα). Επομένως το κτήριο παύει να προστατεύεται από άσυλο.
Εχτές το βράδυ(σαββατο) και λόγο των επεισοδίων ασκήθηκε μεγάλη πίεση από τα σκυλιά να γίνει άρση, ειδικά αν συνεχιζόντουσαν τα επεισόδια με σφοδρότητα. Ασκούσαν πιέσεις σε καθηγητές και στον πρόεδρο της αρχιτεκτονικής. Μεταξύ τους οι καθηγητές προσπαθούσαν να δουν τι να κάνουν και ο ένας έλεγε στον άλλο να μπει μέσα στο πολυτεχνείο να προασπίσει το άσυλο θεσμικά τουλάχιστον. Όμως όλοι φοβόντουσαν για την σωματική τους ακεραιότητα και με δεδομένο ότι τις προηγούμενες ημέρες είχαν εκδιωχτεί από το ίδρυμα, ο ένας έριχνε το μπαλάκι στον άλλο για το τι θα γίνει.
Τελικά τα χειρότερα αποφεύχθηκαν.

Στις μεταξύ τους συζητήσεις καθηγητών, έλεγαν ότι από πλευράς κράτους γινόντουσαν οι ίδιες ακριβώς μεθοδεύσεις που είχαν γίνει και το ’95.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΛΕΝΕ

Οι σύντροφοι-ισες απ'το πολυτεχνείο έχουν καλέσει για στήριξη της κατάληψης. Επίσης έχουν καλέσει για αυτοπεριφρουρούμενη συναυλία οικονομικής ενίσχυσης των συλληφθέντων. Σε αυτή τη συναυλία σήμερα διακυβεύεται το ίδιο το εγχείρημα της κατάληψης και ενός απελευθερωτικού χώρου που λειτουργεί σαν κέντρο αντιπληροφόρησης και δράσης. Όλοι-ες μας που θα πάμε στη συναυλία σήμερα έχουμε υποχρέωση να σεβαστούμε τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή με την κάθε στιγμή απειλούμενη άρση του ασύλου και τη θέληση της συνέλευσης της κατάληψης για μια αυτοπεριφρουρούμενη συναυλία που δε θα καταλήξει σε πόλεμο με την αστυνομία. Κι ο λόγος φυσικά είναι προφανής, συγκρούσεις με την αστυνομία σήμερα θα σημάνουν άρση του ασύλου και φυλάκιση συντρόφων.


Οι σύντροφοι-ισες της κατάληψης έχουν διαμορφώσει ένα πολιτικό πλαίσιο για τη σημερινή συναυλία (όπως είχαν διαμορφώσει πολιτκά πλαίσια τις προηγούμενες μέρες με δράσεις στο δρόμο) και έχουν πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστεί αυτό το πλαίσιο. Όσοι έχουν τη θέληση να συγκρουστούν με την αστυνομία μπορούν να το κάνουν οπουδήποτε αλλού και οποιαδήποτε άλλη μέρα και δείχνει έλλειψη συντροφικότητας και αλληλεγγύης να το επιχειρήσουν στα πέριξ του πολυτεχνείου σήμερα το βράδυ με τις ειδικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Οπότε καλό είναι να σεβαστούν το πολιτικό πλαίσιο της συναυλίας ή αν δεν θέλουν να το σεβαστούν να μην παρευρεθούν. Ο σκοπός της συναυλίας αλληλεγγύης σήμερα είναι η οικονομική ενίσχυση για τους συλληφθέντες και η μαζική συμμετοχή που δείχνει ότι ο κόσμος δε φοβάται, δεν κλείνετε σπίτι του, δε μασάει από απειλές και τελεσίγραφα και συνεχίζει τον αγώνα. Να αποτρέψουμε με τη φυσική παρουσία μας, μαζική συμμετοχή και στάση μας σήμερα την απειλούμενη εισβολή των μπάτσων στην κατάληψη του πολυτεχνείου.


ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΥΤΑΝΗ

Σ' ΕΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗΗ λακωνική δήλωση του πρύτανη του Ιδρύματος Κ. Μουτζούρη, «επιδιώξαμε και καταφέραμε να διαφυλάξουμε το άσυλο» χωρίς περαιτέρω αναφορές στο περιστατικό, αντανακλά τους φόβους όχι μόνο της διοίκησης του Ε.Μ.Πολυτεχνείου αλλά και όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας για τις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης όσο είναι έκρυθμη η κατάσταση. Επί ώρες, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 11 προχθές το βράδυ, οπότε και ξεκίνησαν οι συγκρούσεις μεταξύ των ΜΑΤ και των ομάδων που είχαν οχυρωθεί στον προαύλειο χώρο του Πολυτεχνείου μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, οι αστυνομικές δυνάμεις «πολιορκούσαν» τις πρυτανικές αρχές προκειμένου να εισέλθουν στο χώρο.


2 comments:

Anonymous said...

ΣΤΟΝ ΆΓΝΩΣΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΉ ΤΩΝ ΔΡΌΜΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΆΔΑΣ ΤΟΥ ΔΕΚΈΜΒΡΗ 2008
αριθ. ΕΝΝΙΑ

Τον πόνο μας δε θα τον κρύψουμε. Μα και να τον πούμε,
πώς, με λέξεις, μπορούμε; Δεν μένει παρά ύμνους
να υψώνουμε σε κείνους που τον πόνο θα πολεμήσουν.
Σε κείνους που με τις ιερές πράξεις τους, το τιμόνι

θα στρέψουνε της ζωής προς τη χαρά-στους Άγνωστους
Αγωνιστές όλης της Ελλάδας-που ό,τι εμείς, στη γωνιά
στριμωγμένοι, με τα όπλα των πολιτικών μπροστά μας,
δεν τολμούμε, αυτοί, άτρομοι, θα τολμήσουν. Σε κείνους

που την προσταγή και του δικού μας χρέους
στην δική τους δένοντας, με διπλή θα χτυπήσουνε δύναμη.
Με αγύριστην απόφαση σπηρουνίστε το άτι σας αδέρφια!

Και μας, σκόνη μας θέλετε στο δρόμο σας;
Μας θέλετε σπιρούνι; Οπλή μας θέλετε; Αφρό
στου αλόγου σας το στόμα; Εδώ είμαστε!

Γιώργης Χολιαστός

πρκλς said...

Θα μας κλάσουν τους άρτους, ακολουθώντας το παράδειγμα του κυρίου τους, του Γιεσούα...

Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι το άσυλο. Αυτό που διακυβεύεται είναι η μαγκιά μας να το προασπίσουμε.